Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Kreatív Blog

Kreatív technikák és szórakozás, hobbitermékek leírása, kreatív ötletek és kézműveskedés blogja.

GyűjtőszenvedélyAhogyan mi is gyűjtöttünk szalvétát, matricát, bélyeget, sőt még telefonkártyát is, úgy egy bizonyos kor után a gyerekeinknél is eljön ez a fajta gyűjtőszenvedély. Azt gondolnánk, hogy a 21. században, az okostelefonok és táblagépek korában ez már csak idejemúlt szokás, de ez nem így van. A gyerekek ma is szívesen gyűjtenek bármit, ami könnyen felhalmozható és ugyanolyan szenvedéllyel és lelkesedéssel csereberélik, mint ahogyan mi tettük annak idején a kártyanaptárakkal, vagy az akkor irtó menő Turbo rágó papírokkal.

 Tovább olvasom...

GyurmázásA játék nagyon fontos szerepet tölt be egy kisgyerek életében, hiszen rajta keresztül oldja a feszültséget, kommunikálja az érzelmeit és azt, hogy épp mi foglalkoztatja. A játék nem csupán kellemes időtöltés, vagy puszta szórakozás, ugyanis a különböző játékok során sajátítják el a kicsik azokat a készségeket és képességeket, amelyek a későbbiek folyamán nélkülözhetetlenek lesznek számukra.

A kreatív játékok különös jelentőséggel bírnak, hiszen nagyon sok hasznos és pozitív hozadéka van annak, ha egy kisgyerek rajzol, fest, vagy esetleg gyurmázik. A gyurmázást már egészen kicsi kortól élvezhetik a gyerekek, ugyanis már kétéves korukra eljutnak oda, hogy ügyesen fognak és magabiztosan megtartják a kezükbe vett tárgyat. A rajzoláshoz képest a gyurmázás nagyobb élményt is nyújt egy ilyen picinek, mert itt valódi, háromdimenziós, kézzel fogható alkotások készülnek.

 

 Tovább olvasom...

NaplóírásEbben a rohanó, kapkodó világban szükségszerű, hogy mindenki megtalálja azt a tevékenységet, ami kikapcsolja. Fontos, hogy ez egy olyan dolog legyen, ami alatt az ember le tud lassulni egy kicsit, képes közben megnyugodni és a benne felgyülemlett feszültséget ki tudja engedni.

Egyéni, hogy kinek mi válik be. Van, akinek az a legmegfelelőbb, hogy elmegy futni vagy valamilyen más sportot űzni. Megint másoknak az jó, ha bizonyos időközönként tombolnak egy nagyot egy hangos koncerten, vagy egy pörgős buliban. Sokakat az olvasás, a rajzolás, esetleg más kreatív hobbi nyugtat meg, és sokan vannak, akik ilyen célból naplót írnak.

 Tovább olvasom...

BútorfelújításEgyáltalán nem elképzelhetetlen az a helyzet, hogy vettél magadnak néhány évvel ezelőtt egy bútort, ami akkor ugyan azonnal elrabolta a szívedet, de ma már nem tetszik. Ahogyan az sem, hogy a nagyinál vagy esetleg a bolhapiacon találsz egy pont olyan darabot, amilyet már régóta keresel, de néhány apróságot változtatnál rajta. És ugyanígy előfordulhat az is, hogy a gyereked ítélte túl unalmasnak az ebédlőasztalt és gondolta úgy, hogy csak fel kellene dobni néhány színes absztrakt mintával. Egyik esetben sem kell kétségbe esni, a megunt szekrényt sem kell azonnal kidobni és újat venni helyette, mert néhány lépésből mi magunk is fel tudjuk újítani.

Tény, hogy a bútorok felújítása – legyen szó egy egyszerű székről, vagy a dédi mívesen megmunkált szekrényéről – nem a legegyszerűbb feladat, de megéri nekiállni. Az otthonunkat nagyon hangulatossá tudja tenni egy-egy ilyen darab, az pedig külön büszkeséggel tölt majd el, hogy a sajátkezűleg készítetted el.

 Tovább olvasom...

SzilveszterAz óév búcsúztatása mindig különleges, hiszen véget ér egy év, kezdődik egy új. Ilyenkor számot vetünk az előzővel és eltervezzük az előttünk álló időszakot. A legtöbben ezt kisebb-nagyobb társasággal tesszük. Ha az idei szilveszteri buli szervezője és házigazdája te vagy, akkor bizonyára már elgondolkodtál azon, hogy mi mindenre van szükséged, hogy a jókedv garantált legyen.

Nem elég enni- és innivalóról gondoskodni, a kellő hangulat elérése érdekében dekorra és ötletes megoldásokra is szükséged van. Segítünk összeszedni, hogy miket kell beszerezned és néhány tipped is adunk, hogy igazán emlékezetes legyen a 2019-es szilveszteri partyd.

 

 Tovább olvasom...

ArcfestésAz arcfestés minden alkalommal jó móka a gyerekek számára, hiszen ezzel lehetőségük adódik valaki vagy valami másnak a bőrébe bújni, ami mindig izgalommal tölt el egy lurkót. Az arcfestésnek köszönhetően egy mesevilágba repülhetnek a kicsik, ami nem csupán őket tölti el örömmel, hanem azt is, aki készíti a mintákat.

A gyerek mindig örömmel jelentkeznek arcfestésre legyen az egy szülinapi zsúr, farsang, halloween vagy bármilyen más rendezvény. Bármikor szívesen öltik fel a kedvenc mesehősük vagy állatuk alakját, hiszen így végre igazi pillangók, tündérek, oroszlánok vagy Pókemberek lehetnek. Ezért, ha egy olyan programot keresel, amiben az összes résztvevő gyermek jól érzi magát, akkor ezzel biztosan nem lőhetsz mellé.

 Tovább olvasom...

Sajátkészítésű ékszerekMindjárt itt a karácsony, most indul az utolsó hajrá az ajándékok beszerzésére. Amennyiben van hozzá affinitásod, ajándékozz valami saját készítésűt, így nem kell a bevásárlóközpontokban őrült hajszát futnod az utolsó pillanatban az ajándékokért.

Az egyedi ékszer például remek ötlet lehet. Rengeteg alapanyagból válogathatsz, a gyöngytől elkezdve a dróton keresztül a bőrig, és ugyanígy a különböző technikák skálája is elég széles. Ha igazán ügyes és kreatív vagy hajlíthatsz drótot, de ha úgy értékeled, hogy a kézügyességnek híján vagy, tökéletes megoldás lehet a gyöngyékszer.

Teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel és alapanyaggal dolgozol, abban biztos lehetsz, hogy akit egy ilyen kézzel készített ékszerrel lepsz meg, nagyon fog örülni neki. Tudni fogja, hogy szívvel-lélekkel készítetted, arról nem is beszélve, hogy ez biztosan nem jön vele szembe az utcán.

 Tovább olvasom...

PólófestésAz ember szekrényében nagyon sok olyan ruhadarab kallódik, amit ugyan őrizget, de tudja nagyon jól, hogy már sosem fogja felvenni. Túl nagy, túl kicsi, vagy csak egyszerűen már nem tetszik. Ezeket a megunt darabokat azonban újjá lehet varázsolni egy nem túl bonyolult technika segítségével, ami nem más, mint a textilfestés.

Egy jó ötlet, néhány eszköz, egy kis kézügyesség és némi idő kell csupán ahhoz, hogy a megunt pólódat vagy nadrágodat felfrissítsd és újjászületve ismét a kedvenc ruhadaraboddá váljon. A textilfestés eredménye pedig nem csupán az új és teljesen egyedi ruha, hanem az alkotómunkának köszönhetően a lazítás és kikapcsolódás is.

Tovább olvasom...

Quilling technikaHallottál már a quilling technikáról? Esetleg te magad is lelkes papírcsík tekergető vagy? Bármelyik tábort is erősíted, néhány ötlet akkor is jól jön, ha már ismered ezt a módszert. Ha pedig csak most ismerkedsz vele az alapok megismerése egyenesen kötelező.

A quilling magyarul papírcsík technikának fordítható. A papírcsíkot feltekerjük és a feltekert alapokból különböző mintákat készíthetünk. Ezt a technikát már a reneszánszkorban ismerték, ugyanis a francia és az olasz apácák, valamint szerzetesek a könyvek aranyozott széleit felhasználva díszítették így a kódexeket. A 18. századra ez a díszítő eljárás már egész Európában elterjedt, később pedig Amerikában is szívesen alkalmazták. Manapság népszerűségét annak köszönheti, hogy néhány alapanyag és eszköz segítségével egyszerűen nagyon látványos dolgokat lehet készíteni vele.

Tovább olvasom...

Székely JátékokErdély és az ott élő székelyek különleges helyet foglalnak el a magyarságon belül. Büszkén vállalják a származásukat és a mai napig őrzik a szokásokat és hagyományokat. Ez igaz a játékokra is, ezért egy sor olyan játék van, ami arra a tájra jellemző. De ma már nem csak erdélyi népszokásokkal és népi játékokkal ismerkedhetünk meg, hanem szinte az összes társasjátéknak van székely megfelelője. Lássuk, melyek ezek.

Tovább olvasom...

Fogyasztó Barát
Csak kényelmesen...